måndag 9 februari 2009

Eftermiddagens kok


Idag skall jag göra lite morotsmarmelad till mitt surdegsbröd från igår.

Alla ingredienser är både bra och billiga just nu, morötter, apelsiner och citroner -och socker såklart.
Till ca två mindre burkar:
ca 700 g morötter, rivna
2 citroner, rivet skal och pressad saft
1 apelsin rivet skal och pressad saft
(5 dl vatten)
5 dl socker

Gör såhär:
Riv morötterna. Om du inte använder ekologiska citrusfrukter: skrubba dem noga, och riv och pressa dem sedan. Har man gott om tid kan man blanda de rivna morötterna, citroner, apelsin och socker, och låta allt ligga och dra i några timmar, så att sockret löses i de naturliga safterna innan man kokar. Detta blir givetvis godast.
Annars tillsätter man vatten och socker och rör om tills sockret lösts. Koka sedan upp och låt koka sakta i ca en och en halv timma. Häll på väl rengjorda, varma glasburkar och förslut. Förvaras kallt. Hållbar i ca en månad.

Inga kommentarer: